You are here
Bursa’da Gelirde ve Vergide Adalet Eylemi
Bursa’da DİSK, KESK, TMMOB ve Bursa Tabip Odası’nın çağrısıyla 23 Ekimde “Gelirde Adalet, Vergide Adalet İstiyoruz!” eylemi gerçekleştirildi. Vergi Dairesi Başkanlığı önünde toplanan kitle, “Vergide Adalet”, “Güvenceli İş Güvenceli Gelecek”, “Koruyucu Sağlığa Bütçe” dövizleri taşıdı. Açıklamada çeşitli sendikalardan ve meslek odalarından yönetici ve temsilciler, emekten yana kurumlar yer aldı.
Ortak basın metnini Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Gökhan Aydın okudu. Aydın konuşmasında; işçi ve emekçilerin, emeklilerin yaşam savaşı verdiği günlerde birilerinin servetine servet kattığını belirterek yoksulun cebinden zenginin kasasına kaynak aktarıldığını ifade etti. Türkiye’nin gelir dağılımının en bozuk ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Aydın, şöyle konuştu: “İşçinin patronundan fazla vergi verdiği bir ülke haline geldik. İktidar, kamu kaynaklarını bir avuç sermayeye aktarırken; vergi afları ve teşviklerle onların servetine servet katarken, bizim emeğimiz, hakkımız, alın terimiz hiçe sayılıyor.”
Aydın, konuşmasının devamında, “Biz sustukça, adaletsizlik büyüyor; cebimize, ekmeğimize, haklarımıza daha fazla el uzatıyorlar. Artık tek başına yaşam savaşı vermenin değil, hep birlikte adalet mücadelesini büyütmenin zamanıdır” diyerek sendikalaşma, toplu pazarlık ve grev hakkı önündeki tüm engellerin kaldırılması gerekliliğine dikkat çekti. Emeklilik sistemindeki adaletsizlikleri işaret eden Aydın, “Esnek çalışma adı altında emeklilik ve kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmaya yönelik planlardan derhal vazgeçilmesini istiyoruz. ‘Kullan at’ işçiliği adı verilen tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine karşı güvenceli ve kalıcı bir istihdam için mücadele ediyoruz” diyerek gelirde ve vergide adaletin sağlanması için ortak talepleri sıraladı:
- Gelir vergisinin ilk tarife oranı yüzde 10’a düşürülmelidir.
- Gelir vergisi tarife dilimleri yeniden değerlendirme oranı kadar (asgari ücret artışından az olmamak kaydıyla) arttırılmalıdır.
- Asgari ücret istisnası vergiden değil, matrahtan indirim yoluyla uygulanmalıdır.
- İşverenlere uygulanan 5 puanlık SGK prim indirimi işçilere de sağlanmalıdır.
- Üst gelir gruplarına ve büyük servet sahiplerine yönelik olarak servet vergisi uygulanmalıdır.
- Çağ dışı bir uygulama olan damga vergisi derhal kaldırılmalıdır.
- Dolaylı vergilerin oranları düşürülmeli, bu adaletsiz vergilerin vergi gelirleri içinde payı azaltılmalıdır.