You are here
DİSK yöneticileri hedefte, hükümet sıkıyönetim ilan ediyor
17 June 2020 - 00:28
DİSK Genel Merkezi’ne biri sivil, beş subay gelmiş ve DİSK yöneticileriyle 1. Ordu Komutanı Orgeneral Kemalettin Atalay’ın görüşmek istediğini söylemişlerdi. Kemal Nebioğlu şöyle anlatıyordu o görüşmenin ayrıntılarını; “Paşa ile karşılaştığımızda ilk sözü , ‘Yaptığınızı beğendiniz mi?’ oldu. ‘Karışıklıklarda çok ölü ve yaralı var’. Kemal Türkler komutan sözünü bitirirken hemen cevap vermişti: ‘Sorumlusu Adalet Partisi iktidarıdır, Anayasa’yı çiğnemekte sakınca görmeyen Demirel iktidarıdır!’… I. Ordu Komutanının son sözü, ‘Yetkim olsa sizi tutuklattırırdım’ olmuştu”
150 bin işçinin İstanbul’dan Kocaeli’ye kadar kent meydanlarını zapt etmesi, egemenleri paniğe sürüklemişti. Fabrikaların sahipleri korkudan İstanbul’u terk etmiş, hükümeti ve askeri yardıma çağırmışlardı. DİSK 17 Haziranda Taksim’de büyük bir miting yapmaya hazırlanıyordu. Ancak 16 Haziran akşam saatlerinde hükümet Başbakan Demirel’in başkanlığında toplanmış, İstanbul ve Kocaeli’de bir ay süreyle sıkıyönetim ilan etmişti. DİSK’e yönelik baskıyı artırmak amacıyla, aynı akşam polis sözde arama yapmak üzere DİSK binasına baskın düzenledi. Türkler’in tavrı ve sözleri toktu: Mehmet Atay o gün yaşananları anlatıyor.
16 Hazirandaki eylemlere katılan işçi sayısı, bir önceki günün iki katına çıkarak 150 bini aşmıştı. Adalet Partisi, DİSK yöneticileri üzerindeki baskısını artırıyordu. DİSK yöneticileri Valilikte bir toplantıya çağrılmıştı. O toplantıya ilişkin şöyle konuşuyor Nebioğlu; “İçeride İçişleri Bakanı, Jandarma Genel Komutanı, Emniyet Genel Müdürü, İstanbul Valisi, Emniyet Müdürü, MİT’ten olduğunu sandığımız bir kişi ile Bölge Çalışma Müdürü vardı: İktidar öfke içinde idi... Görüşme suçlama ile başladı, suçlama ile bitti. DİSK yöneticileri sadece hükümetin İstanbul ve Kocaeli’nde sıkıyönetim ilânına karar verdiğini öğrendiler. Bakan elinden oyuncağı alınan bir çocuk kadar sinirli idi. «Bu yaptığınız ihtilal provasıdır. Buna hakkınız yok. Ama cezanızı göreceksiniz.»”
İşçiler gösterilerini akşama kadar sürdürdüler ama gün kararırken burjuvazi sıkıyönetim ilan ediyor ve DİSK’e tehditler yağdırmaya devam ediyordu. Bir gün sonra Kemal Türkler ve diğer DİSK yöneticileri gözaltına alınacaktı. 16 Haziran akşamı DİSK’in sükûnete çağırmasının ardından işçiler fabrikalarına geri döndüler. Pek çok fabrikada makineler çalışmayacak, direniş devam edecekti.
İşçiler zapt etti Kadıköy’ü!